Din guide til Amsterdam

Ny storbyguide: Her finner du tips om restauranter, hotell, severdigheter, shopping og mye mer. Vårt mål er at din ferie i Amsterdam skal bli best mulig, og vi ønsker deg god reise!

Ajax

Ajax - Nederlands stolthet

http://amsterdam.webby.no/db/fileupload/Ajax.gifDen mest kjente sportsklubben i Amsterdam er uten tvil fotballklubben Ajax. Det som startet i 1883 av en gjeng med kompiser av Han Dade, eieren av en ekte lærball, skulle i framtiden bli en internasjonal toppklubb.

De ble Nederlanske mestere 27 ganger, vant EUFA cupen èn gang, vant Champions League 4 ganger, og vant verdenscupen 2 ganger.

Fra "Union" til "Ajax"

Navnet "Ajax" ble først brukt i 1894 da grunnleggerne Han Dade, Carel Reeser og Floris Stepel endret navnet fra "Union" til "Foothball Club Ajax". De spilte på en bane i enden av Overtoom, som dengang lå like utenfor bygrensene til Amsterdam. Siden disse tidlige dagene har de berømte røde og hvite fargene blitt brukt.

En "helt ny fotballklubb"

Etter at byrådet i Amsterdam bestemte at det skulle bygges hus på treningsbanene til klubben i 1896, var det like før klubben forsvant, men trekløveret Stempel, Dade og Reeser grunnla en "helt ny fotballklubb" i 1900. "Foothball Club Ajax" ble født 18. mars på kafè Oost-Indie i Kalverstraat, og de leide nå en bane i Amsterdam Noord.

...inhvertfall gode trikkeforbindelser!

Senere måtte Ajax igjen flytte på grunn av byggeplaner, og de grunnla en ny bane i Watergraafsmeer. Denne banen var temmelig enkel, og manglet både garderobe og vann, men den hadde gode trikkeforbindelser til områdene rundt. Prøv å bruke dette som salgsargument til en moderne fotballstjerne!

Jack Renolds

Supertreneren Jack Renolds tok ledelsen over spillerne i hele 35 år, og de vant sitt første riksmesterskap i 1918. Hans treningsmetoder var så gode at de utgjør basisen i treningsprogrammet til juniorspillerne på Ajax i dag.

De Meer

I 1930 flyttet Ajax til "De Meer" stadion, og herfra dominerte de hollandsk fotball i de neste 60 årene. I 1961 var de den første hollandske klubben som spilte i det europeiske mesterskapet, og det skulle gå 10 år til før de klarte å vinne dette. Deres beste sesong var i 1972 da de ble ledet av den legendariske Johan Cruijff, og vant det nederlanske mesterskapet, Dutch Cup, European Champions Cup og verdenscupen.

ArenA

I dag holder klubben til på den ultramoderne ArenA i Amsterdam Zuid-Oost. ArenA Stadion har plass til mer enn 50.000 publikummere, og har avtagbart tak. Hvem skulle tro at klubben som ble startet av en vennegjeng skulle vokse til en multimillion-business 100 år senere?

Ajax Museum (ArenA)

Selvfølgelig har Ajax nå sitt eget museum. Det holder til på ArenA stadion, og er åpent daglig fra kl. 10 til kl. 18.

Ajax - Anbefalte lenker

www.ajax.nl - Klubbens offisielle sider

Wikipedia - Engelsk Wikipedia-side om klubben

Finn et perfekt hotell i Amsterdam

Gjennom det anerkjente hotellbyrået Hotell.no kan vi nå tilby hotell i alle prisklasser, fra vandrerhjem til luksushotell. Søk og bestill her:Fly til Amsterdam? Vi anbefaler www.travelstart.no

Travelstart

Travelstart tilbyr noen av Norges beste og laveste dagspriser på flybilletter. Selskapet har ingen skjulte kostnader, og vi har funnet svært rimelige flybilletter her. Besøk sidene til Travelstart og se selv:

Klikk her for å gå til www.Travelstart.no

Kart over Amsterdam

Vis stort kart

Tips: Husk å bokmerke siden vår dersom du synes den er bra. Og kanskje kjenner du noen andre som burde tatt en titt på nettstedet - i så fall, hvorfor ikke maile dem en link? Eller kanskje du vil dele siden med dine venner på Facebook? Sjekk ut knappen nedenfor!

Regn om valuta


PartnerePrivacy Policy